5 BELANGRIJKSTE ELEMENTEN VAN JE SPREKER SHOWREEL
in

Een professionele showreel hebben is een van de snelste manieren om geboekt te worden als een betaalde spreker. Er is echter een groot verschil tussen een gemiddelde showreel en een showreel video die direct aandacht trekt, jou een voet in de deur geeft en jou betaalde spreker gigs brengt. Ik heb meer dan 50 van de meest populaire showreels op YouTube geanalyseerd en hier zijn de 5 meest interessante lessen die ik geleerd heb. Ik begin echter met een waarschuwing …  

1. Vermijd snelle oplossingen

Je zou wel denken dat een populaire showreel video met duizenden views op YouTube, jou direct geloofwaardig maakt en naar boekingen leidt, maar helaas. Heel veel video’s die ik heb gezien, hadden hele grote disproporties in de belangrijkste statistieken. Het zag er gelijk verdacht uit. 

Het was al snel te zien dat er weergaven, likes en comments gekocht werden en ik raakte mijn interesse in die bepaalde spreker direct kwijt. Dus onderschat nooit de intelligentie en ervaring van evenement planners en spreker bureau’s, want er is een kans dat je nooit iets van hen gaat horen. Echte resultaten gaan jou veel verder brengen. 

2. Laat professionalisme en zelfvertrouwen zien

Het voornamelijke doel van je showreel is om jou als een ervaren spreker op stage te laten zien. Het is geen advertentie, geen welkom video op je YouTube kanaal ⦠het is een showreel. Helaas zag ik vaak hele mooie beelden met verschillende camerahoeken, maar geen footage die representatief was. Dus zorg dat je in je showreel materiaal uit tenminste 3 verschillende seminars of workshops gebruikt.

Ook is de kwaliteit van de video heel belangrijk, het zegt heel veel over je standaarden. Het is wellicht niet altijd mogelijk om opnamen van je speech in de hoogste kwaliteit te hebben. Dit is echter geen reden om onprofessionele titels, overgangen en achtergrondmuziek te hebben.

3. Gebruik altijd testimonials en media materiaal.

Het hebben van testimonials en aanbevelingen is de snelste weg naar geloofwaardigheid en vertrouwen. Je kan ze bijvoorbeeld In je showreel monteren, als video, of simpelweg als tekst. Hoe je het ook doet, zorg ervoor dat het niet afleidt, maar juist veel toevoegt.  Tevens brengen alle media-uitingen en referenties jouw showreel naar het volgende niveau

4. Maak het niet te lang, anders kijkt niemand het af

Jouw showreel moet praktisch en engaging zijn. Jouw kijkers hebben maar een beetje aandacht en die moet je weten vast te houden. Door tientalen video’s te analyseren, zie ik al snel dat je video zo’n 1 tot 3 minuten lang moet zijn. Idealistisch rond 90 seconden lang. Zoals in elke goeie video, zorg je dat je een sterk begin hebt, anders is de kans dat de rest van je video gezien wordt veel kleiner.

5. Zorg voor een goeie call to action, de rest is secundair!

Ga er nooit van uit dat je simpelweg geboekt wordt omdat je zo gaaf bent of omdat je een coole video hebt. Zorg voor een goeie call to action aan het einde en leid je leads naar de volgende stap. Gebruik de juiste contactgegevens en links.

Je kan ook links naar je sociale media toevoegen, maar nogmaals, het mag niet afleiden van waar je showreel voor bedoeld is – jou als een betaalde spreker geboekt krijgen.

BONUSTIP

Zorg dat je altijd emoties en energie laat zien, want dat is precies wat evenement planners tijdens hun events willen zien. Voeg wat b-roll materiaal van je publiek en hun reacties – lachen, juichen, handen opsteken en applaus geven. Wanneer je een persoonlijke verhaal op stage deelt – laat de juiste reactie zien. Wees er natuurlijk zuinig mee, maar als je dat soort materiaal hebt, gebruik het!

Vermijd stock footage en zorg ervoor dat je toestemming hebt om het materiaal die je hebt te gebruiken. Het laatste wat je wilt is dat een video nep overkomt of dat je jouw video opnieuw moet monteren omdat je bepaalde shots toch niet commercieel mocht gebruiken. Hetzelfde geldt voor testimonials en media materiaal. Doe het goed en je zal er nog jarenlang van profiteren!

Voorbeeldvideo

Als je een voorbeeld wilt zien van alles dat ik in deze post heb genoemd, bekijk deze video die ik voor één van mijn klanten gemaakt heb:

Post Comments